Įlankos paukščiai: migracijos paslaptys

Įlankos paukščiai: migracijos paslaptys

Autorius Charlie Frisk
Korespondentas


Vienas mėgstamiausių mano žmonos posakių yra: „Kalbant apie biologiją, niekada nesakyk niekada ir niekada nesakyk visada“.

Galiu galvoti apie kelias sritis, kuriose tai labiau tinka nei migracija.

Atrodo, kad kiekviena paukščių rūšis ir net rūšies individai elgiasi šiek tiek kitaip nei kiti.

Pavasarį paukščiai palieka savo žiemos buveines, kad nukeliautų į vietas, tinkamesnes palikuonims auginti.

Vietovėse, kurias jie pasirenka lizdams, turi įtakos daug veiksnių, iš kurių svarbiausias yra maisto tiekimas.

Kai kurie žmonės mano, kad paukščiai migruoja į pietus, nes negali pakęsti šalčio.

Tiesą sakant, dauguma paukščių yra gana atsparūs šalčiui ir migruoja rudenį, nes jiems trūksta maisto arba jų visai nėra.

Laikas, kurį paukščiai praleidžia lizdavietėje, labai skiriasi priklausomai nuo rūšies.

Vienas, kuris kartais čia praleidžia mažai laiko, yra Baltimorės žiobris.

Orioliai paprastai atkeliauja gegužę, o kai kurie suaugusieji išskrenda netrukus po to, kai jauniklis išskrenda iš lizdo.

Tai gali įvykti jau liepos pradžioje, nors žiobrių migracijos pikas yra rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Žmonių elgesys smarkiai pakeitė kai kurių rūšių migracijos modelius.

Istoriškai beveik visi Viskonsino plikieji ereliai migravo į pietus, kai užšąla ežerai ir upės, nes nebegalėjo pagauti žuvies.

Daugelis Viskonsino plikųjų erelių vis dar migruoja, tačiau hidroelektrinių užtvankos, užtikrinančios atvirą vandenį, žiemoja Viskonsine.

Viskonsino, Misisipės ir Fokso upėse yra vietų po užtvankomis, kur žiemą susirenka daug erelių.

Kai kurie plikieji ereliai net žiemoja Viskonsino šiaurėje.

Jie išgyveno daugiausia maitindamiesi keliuose nužudytais elniais – žiemos maisto šaltiniu, kurio anksčiau nebuvo kelių ir transporto priemonių.

Garsus gamtosaugininkas Aldo Leopoldas yra pasakęs: „Viena kregždė nesukuria vasaros, bet viena žąsų sruoga, skrodžianti kovo atšilimo niūrumą, yra pavasaris“.

Leopoldo laikais (XX amžiaus XX a. pradžioje) Kanadinių žąsų Viskonsine žiemą nebuvo, todėl jos buvo tikras pavasario ženklas.

Šiandien žąsis matome 12 mėnesių per metus.

Žąsys, kurias matome šiandien, yra milžiniškas Kanados žąsų porūšis, suaugęs vidutiniškai 12 1/2 svarų, o kai kurie asmenys sveria iki 20 svarų.

Kadangi milžinai lizdus sukiojo Vidurio Vakaruose dar prieš medžioklės taisykles, jie buvo medžiojami ištisus metus, o jų kiaušiniai buvo renkami kaip maisto šaltinis.

Galiausiai šeštajame dešimtmetyje porūšis buvo oficialiai paskelbtas išnykusiu.

Tačiau stebėtina, kad 1962 m. Ročesteryje, Mineso valstijoje, buvo aptikta nedidelė populiacija, o laukinės gamtos vadybininkai entuziastingai juos aprūpino Vidurio Vakaruose.

Milžiniški porūšiai turi labai mažą norą migruoti.

Jei ras pakankamai maisto, žiemos Viskonsine.

Kiti kanadinių žąsų porūšiai yra tikrai migruojantys, ir, kaip rodo jų pavadinimas, daugiausia lizdus jos laikosi Kanadoje, o dauguma žiemoti migruoja į pietus.

Tai, kaip paukščiai mokosi migruoti, priklauso nuo rūšies.

Gerviuose ir žąsyse tėvai moko savo atžalas migracijos kelio.

Šis pritaikymas leido biologams sukurti gervių populiaciją, kuri migruoja tarp Viskonsino ir Floridos.

Jie tai padarė naudodami itin lengvus lėktuvus, pagamintus taip, kad jie atrodytų kaip gervės.

Inkubatoriuose išsiritusios jaunos gervės buvo mokomos sekti lėktuvus.

Šiandien Viskonsine gyvena gervių populiacija Nekedoje ir Horikono nacionaliniame laukinės gamtos prieglobstyje.

Gamtoje ir nelaisvėje liko tik apie 600 gervių.

Paprastose vėgėlėse suaugusieji palieka šiaurinius ežerus maždaug mėnesį prieš jauniklius, žiemojančius Atlanto vandenyno arba Meksikos įlankos pakrantėse.

Liūdinčių jaunuolių smegenyse įgimtas užprogramuotas migracijos kelias, nes jie migruoja patys.

Ateinančius porą mėnesių stebėkite, ar paukščiai migruoja per Viskonsiną.

Ryškiausi migratoriai yra žąsys, gervės, antys ir pakrantės paukščiai, tačiau atidžiai stebėdami pamatysite, kad jūsų kieme juda straubliai, tikrieji žvirbliai ir daug kitų mažesnių paukščių.

Migracija yra dar vienas ženklas, kad artėja kritimas.


Be duonos, prašau

Dauguma Bay Beach Wildlife Sanctuary žąsų yra milžiniškos Kanados žąsys.

Žąsų šėrimas tapo populiarus, tačiau problema iškyla, kai žmonės žąsis šeria duona.

Nors jie mėgsta duoną, ji nesuteikia jokios mitybos.

Per daug duonos valgančios žąsys baigiasi groteskišku sutrikimu, vadinamu angelo sparnu, nes sparnai išsikiša tiesiai.

Šios žąsys negali skristi ir yra pasmerktos lėtai mirti.

Taigi kitą kartą duoną palikite namuose.

Redaktoriaus pastaba: norėdami perskaityti kitą Charlie Frisko straipsnį apie Bay Area Birds, spauskite ČIA.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.