8 faktai apie nepagaunamą sniego leopardą

8 faktai apie nepagaunamą sniego leopardą

Sniego leopardai yra vieniši, kalnuose gyvenantys žinduoliai, aptinkami 12 šalių Centrinėje ir Pietų Azijoje. Jų populiacija maža ir mažėja visame dideliame diapazone. Šios nepagaunamos katės yra pažeidžiamos dėl buveinių nykimo, klimato kaitos, sumažėjusio grobio ir brakonieriavimo.

Sniego leopardai su storu raštuotu kailiu, beveik tokia pat ilgio kaip kūno uodega, ilgomis užpakalinėmis kojomis ir per didelėmis pėdomis, todėl sniego leopardai yra sukurti savo atšiauriai aplinkai. Nors sniego leopardai yra gerai užmaskuoti ir retai matomi gamtoje, jie yra nepaprasti šuolininkai ir alpinistai. Nuo jų drovaus elgesio iki nesugebėjimo riaumoti – atraskite pačius žaviausius faktus apie snieginį leopardą.

1. Sniego leopardai mėgaujasi gyvenimu kalnuose

Sniego leopardai aptinkami Alpių ir subalpinių kalnų grandinėse Centrinėje ir Pietų Azijoje, įskaitant Himalajus ir Tibeto plokščiakalnį. Jų asortimentas apima 12 šalių ir daugiau nei 1 milijoną kvadratinių mylių, o dauguma gyventojų yra Kinijoje. Didžiąją metų dalį jie gyvena 10 000–15 000 pėdų aukštyje virš jūros lygio, o žiemą – apie 3 000 pėdų aukštyje.

Medžioklei jie renkasi stačias ir uolėtas kalnų vietas, o tupintiems – uolas ir stačias.

2. Jie skirti snieguotiems klimatams

Viskas apie sniego leopardo kūną buvo optimizuota šaltai kalnų aplinkai. Nors jų stambus sudėjimas ir ilgas storas kailis yra akivaizdūs pranašumai, jie taip pat gali pasigirti ilgomis uodegomis, padedančiomis išlaikyti pusiausvyrą uolėtoje Alpių vietovėje, didelėmis nosies ertmėmis, padedančiomis kvėpuoti plonu šaltu oru, ir mažomis apvaliomis ausimis, kurios sumažina šilumos nuostolius.Sniego leopardai savo ypač ilgas, storas uodegas naudoja miegodami kaip veido priedangą atšiauriame žiemos klimate.

3. Jų letenėlės kaip sniegbačiai

Dar vienas sniego leopardas, prisitaikantis prie šalto klimato, yra jų masyvios, stambios letenos. Jie dažnai lyginami su natūraliomis „sniegbačiais“, nes jų didelis plotis leidžia laukinėms katėms geriau paskirstyti savo svorį vaikščiojant sniegu. Jie taip pat yra padengti papildomu kailiu ant letenų pagalvėlių, kurie užtikrina sukibimą nuo ledinių paviršių ir apsaugo nuo šaltos temperatūros.

4. Jie susilieja su savo aplinka

Jupiterimages / Getty Images

Sniego leopardai turi puikų kailio raštą, kad padėtų jiems pasislėpti snieguotoje, uolėtoje kalnų vietovėje. O kiekvieno gyvūno šviesus kailis ir tamsesnės spalvos dėmės bei rozetės – unikalūs. Jų kailis, kuris žiemą tampa šviesesnis ir storesnis, suteikia jiems aukšto lygio kamufliažą, dėl kurio jie gavo slapyvardį „kalno vaiduoklis“, kai jie medžioja plėšrūnus.

5. Jiems gresia pavojus

Nors jų IUCN priskyrimas iš nykstančių į pažeidžiamus buvo pakeistas iki 2017 m., snieginių leopardų populiacija, kuri yra nuo 2 710 iki 3 386, mažėja.Didžiausia grėsmė sniego leopardams yra buveinių praradimas, turimo grobio sumažėjimas, konkurencija su gyvuliais, dėl kurių žudomi atsakomieji veiksmai, klimato kaita ir brakonieriavimas.

Apsaugos pastangos apima saugomų teritorijų atidėjimą, paskatų siūlymą ūkininkams, kurie netenka gyvulių, ir informuotumo didinimą šviečiant visuomenę apie sniego leopardo padėtį.

6. Jie negali riaumoti

Jaguaro Tambako / Getty Images nuotrauka

Kai įsivaizduojate, kokį garsą gali skleisti tokia didelė katė kaip snieginis leopardas, tikriausiai tikitės, kad vienas iš jų bus riaumojimas. Tačiau nors snieginiai leopardai skleidžia įvairius garsus, įskaitant murkimą, šnypštimą, urzgimą, aimanavimą ir ūžimą (trumpą, nepavojingą garsą, sklindantį per jų šnerves), riaumojimas nėra tarp jų.

Priežastis, kodėl šios mielos katės gali riaumoti, yra dėl gerklės anatomijos, kuri skiriasi nuo liūtų ir kitų riaumojančių didelių kačių.

7. Jie vengia konfrontacijos

Skirtingai nei liūtai ar tigrai, snieginiai leopardai paprastai stengiasi išvengti konfrontacijos su žmonėmis.Nors jie neabejotinai yra įgudę, mėsėdžiai medžiotojai, žmonių agresija nėra jų stilius, be to, nėra žinomų įrašų apie laukinio snieginio leopardo užpuolimą prieš žmogų.

Sniego leopardai retai sutinkami laukinėje gamtoje, o tai rodo, kad jie atsargiai apriboja savo veiklą žmonių akivaizdoje. Arčiausiai sniego leopardai su žmonėmis gamtoje kontaktuoja tada, kai grobia gyvulius.

8. Jie yra paslaptinga grupė

Vladislavas T. Jirousekas / Shutterstock

Sniego leopardai yra žinomi dėl savo drovumo. Viena iš priežasčių, kodėl jie mažai matomi, yra ta, kad jie yra raukšlieji gyvūnai, o tai reiškia, kad jie aktyviausi auštant ir sutemus. Jie taip pat yra pavieniai gyvūnai, kurie išlaiko savo arealą ir stengiasi išlaikyti bent vienos mylios atstumą tarp savęs ir kitų savo rūšies atstovų. Jie tai daro pažymėdami savo teritoriją matomais įbrėžimais ant žemės, taip pat išmatomis ir šlapimu.

Jų paslaptinga prigimtis yra viena iš priežasčių, kodėl taip sunku įvertinti, kiek sniego leopardų yra laukinėje gamtoje.

Išsaugokite sniego leopardus

  • Paremkite „Snow Leopard Trust“ savanoriaudami arba aukodami gamtosaugos projektui finansuoti.
  • Aukokite Pasaulio laukinės gamtos fondui, kad paremtumėte švietimo projektus vietos bendruomenėse, siekiant sumažinti atsakomąjį snieginių leopardų žudymą.
  • Remti TRAFFIC iniciatyvas, įskaitant tarptautinę Pasaulinę sniego leopardo ekosistemų apsaugos programą ir Pietų Azijos laukinės gamtos apsaugos tinklą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.